ОБОРУДОВАНИЕ
   Тракт подачи и моечный    комплекс
   Свеклоперерабатывающее    отделение
   Сокоочистительное    отделение
   Станция фильтрования
   Кристаллизационное    отделение
   Известково-обжигательное    отделение
   Жомосушильное    отделение
   Теплотехнический    комплекс
   Хлебопекарное    оборудование,    парогенераторы,    теплоутилизаторы
   Запчасти и комплектующие    к оборудованию сахарного    производства

 


Рассылка
Подпишитесь на новости нашей компании!
Email:

Курсы валют

| 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 |
         Ділова поїздка на найбільший цукровий завод Європи – Дінтелоорд

 

Ділова поїздка на найбільший цукровий завод Європи – Дінтелоорд

Ділова поїздка на найбільший  цукровий завод Європи – Дінтелоорд, що знаходиться  у  Нідерландах.

 У період з 12 по 15 жовтня  цього року  на запрошення  Цукрового союзу  «Sugar Union»  Нідерландів    делегація України  побувала на найпотужнішому у Європі цукровому заводі  Дінтелоорд та відвідала  виставку  «Beet 2010». У складі делегації були керівники  інтегрованих компаній, які займаються вирощуванням та переробкою цукрових буряків, керівники та фахівці  цукрових заводів, спеціалісти фірм, що працюють у цукровій галузі, науковці.
Від  фірми  «ТМА» були присутні генеральний директор Кухар В.М. та завідувач технологічним відділом Чернявська Л.І.
Цукровий завод заснований у 1908 році. На сьогоднішній день він має потужність 20 000 тонн переробки буряків на добу та виробляє  щодоби 3500 тонн цукру.
З делегацією України зустрівся директор заводу   пан Вінгер, він привітав  делегацію та люб’язно   зробив коротку інформацію про підприємство і запропонував оглянути завод. Екскурсію по заводу провела пані Ліліан, яка коротко зупинилась на основних  станціях та технологічних процесах цукрового заводу. Після екскурсії член правління. який займається інвестиційними програмами, пан Френк ван Ноор  прийняв членів української делегації у  старовинній залі засідань та зробив презентацію своєї доповіді, у якій зупинився на нових  інвестиційних проектах та відповів на запитання присутніх.

Вирощування та зберігання цукрових  буряків. Цукрові буряки вирощують  фермери. Насіння для посіву цукрових буряків фермерам надає завод. Вибором насіння  особисто займається  директор. У зоні бурякосіяння використовують насіння  двох-трьох  відомих насіннєвих компаній: зокрема, КВС, Штрубе Дікман. Одержане від насіннєвих компаній насіння проходить перевірку  на схожість  в умовах лабораторії заводу. Зазвичай, схожість насіння достатньо висока і становить  не нижче 98%. У цьому році виробіток цукру з га становить 12,5 тонн.
  Викопані буряки зразу відправляють на цукровий завод. Частина буряків фермери зберігають у себе на полях, які направляють на цукровий завод згідно з графіком. Буряки, які знаходяться у полі, фермери укривають спеціальним  укривочним полотном, що змотується у рулон.  У випадку загрози приморозків між полотнами укладають   спресовану у тюки солому. (Така технологія зберігання демонструвалась на виставці  «Beet 2010»). Загальна тривалість зберігання коренеплодів 6  тижнів.
Минулого року за сезон  завод переробив 2,5 млн тонн цукрових буряків та  виробив 450 тис. тонн цукру.
Приймання цукрових буряків. Цукровий завод працює на сировині, яка щойно надійшла з поля. Доставка цукрових буряків на завод здійснюється цілодобово  автомобілями великої вантажопідйомності протягом 6,5 днів на тиждень. На призаводському кагатному полі,  зазвичай, знаходиться  близько 13 000-15 000 тонн коренеплодів.
Робота сировинної лабораторії. Сировинна лабораторія щодоби аналізує  близько 1600 проб коренеплодів. Лабораторія працює 24 год на добу протягом цілого  виробничого сезону. Лабораторія оснащена  4 лініями для відбору проб та оцінки якості цукрових буряків системи Венема. Відбір проб здійснюють вертикальним пробовідбірником,   проби миють у лабораторних мийках горизонтального типу.  
Проби  коренеплодів відбирають  у вузлі відбору проби - одну з кожного автомобіля, який привіз буряки на завод.  Точка відбору проби з автомобіля  за  його площею визначається комп’ютером. Кожну пробу упаковують у поліетиленовий мішок та зав’язують. Проби  укладають на причеп, який після наповнення переміщають  у  вузол зважування проби та на подачу на мийку.
Після мийки пробу викладають на транспортер, на якому  комп’ютером  визначають наявність та вміст голівок. Після чого пробу знову зважують.
 На заводі визначають загальну забрудненість, в тому числі і наявність голівок, у яких вміст цукру набагато нижчий, ніж у власне коренеплоді. Голівки  становлять близько 5 відсотків до маси проби. Відсоток  визначається за допомогою комп’ютера, який сканує пробу на  стрічці транспортера й обчислює  його (відсоток)  до маси проби. 
Визначають також  вміст цукру, калію, натрію та альфа-амінного азоту.
Відбір кашки для аналізу із  ретельно перемішаної та усередненої проби здійснюється роботом-автоматом, який відбирає пробу та переносить її у посудину для екстракції. В дигератах визначають вміст цукру за допомогою автоматичного поляриметра, калію та натрію – за допомогою полуменевого фотометра, ? – амінного азоту – за допомогою тест –аналізатора за методом «синього числа».
Зважування автомобілів  з буряками та порожніх здійснюється на автоматичних вагах. Ідентифікацію  машини здійснюють за допомогою спеціального чіпа, який виданий кожному фермеру. Крім визначених графіком поставки буряків, більшу кількість фермер доставити не зможе – комп’ютер не  пропустить зайву  автомашину машину, що не введена в  його пам'ять.
Мийне відділення заводу. На заводі суха подача коренеплодів. Буряки за допомогою стрічкового транспортера довжиною близько 300 м надходять у потужне мийне відділення заводу. Відмиті буряки  поступають на бурякорізки системи Putsch, яких на заводі установлено 4 шт. Біля бурякорізок  знаходились  акуратно складовані, підготовлені до заміни  бурякорізальні ножі. 
Дифузійне відділення. Стружка після бурякорізок надходить у шахти ошпарювачів.  Дифузійний процес здійснюється  за допомогою колонних дифузійних установок системи ВМА. На заводі установлено 3 колони та 3 ошпарювачі, причому  поза приміщенням корпусу заводу знаходяться 3 колони та один ошпарювач,  ще два ошпарювачі знаходяться всередині заводу.  В системі обладнання дифузійних установок є пінозбірники,  що дозволяють   підвищити продуктивність ошпарювачів.
Жом пресують до сухих речовин 26%, сушать та гранулюють. Жомопресову воду повертають на  дифузію.
Станція дефекосатурації та фільтрації. Дифузійний сік надходить на дефекосатураційне очищення.  На заводі установлені  апарати  станції дефекосатурації великого об’єму, сатуратори оснащені трубками Ріхтера. Після  апарата першої сатурації сік надходить на фільтри-згущувачі, суспензія – на  вакуум-фільтри. Знецукрений осад викачується на поля фільтрації. Сік ІІ сатурації після фільтрації надходить на випарну станцію.
На заводі установлена одна вапняково-випалювальна піч об’ємом 500 м3.. На технологічні потреби  щодоби використовують 450 т вапнякового каменю,  що становить  2,25% до маси буряків. У якості палива для випалу вапна використовують вугілля.
 Випарна станція та кристалізаційне відділення. Випарна станція екіпірована  апаратами типу Роберта. Кристалізаційне відділення повністю  оснащене вакуум-апаратами з циркуляторами системи ВМА, центрифуги всіх ступенів кристалізації  теж системи БМА.
На заводі спалюють 20 тис. м3 газу за годину. Витрата газу на 1 тонну цукру  становить 16 тис. м3.
На заводі 2 котли, які виробляють 220 т пари за годину.
Витрати електричної енергії становлять 980 квт на 1 тонну цукру.
Зберігання цукру. Цукор зберігають у силосах. Споживачам цукор відвантажують у великих  мішках місткістю 1 тонна, у пакетах 25 кг.
Завод виробляє коричневий цукор, пудру, харчовий сироп для споживання населенням.
На заводі працює всього 137  спеціалістів, з них 110 в заводі, 27 – обслуговують силоси. Робота на заводі  організована в 4 зміни. На зміні працюють 17 спеціалістів: 3 оператори, кожен оператор має по 3 помічника, 2 механіка та 2 електрика, 1- в лабораторії.
Крім того, у денну зміну у лабораторії працюють ще 3 спеціаліста, які займаються визначенням якості цукру (1 фахівець), досліджують воду (1 фахівець) та  мікробіолог.
Цукровий завод має команду управлінців  у складі 4 чоловік:  директор підприємства, менеджер з продажу, менеджер з технічних питань, менеджер, який займається інвестиційними програмами.
Менеджер з технічних питань веде технологічний процес виробництва, він  має  трьох  помічників, які займаються   уточненнями  технологічного режиму переробки залежно від якості сировини.
Після екскурсії член правління. який займається інвестиційними програмами, пан Френк ван Ноор  прийняв членів української делегації у  старовинній залі засідань та зробив презентацію своєї доповіді.
Зокрема, він зупинився на трьох  інвестиційних програмах підприємства.
• Перша програма. На заводі працюють 2  метанових реактори, що переробляють 60 тонн органічних речовин за добу, в результаті отримують  20 тис. м3 газу за добу,  який використовують для сушіння жому.
На переробку надходять органічні речовини, вловлені з транспортерно-мийної води. У воді знаходиться  близько 2000-2500 мг/л органічних речовин, з них вловлюється  80-85%.
Інвестиційна вартість цього проекту 5 млн євро. Ця програма уже виконана.
• Друга програма. Одержання біопалива з хвостиків буряків та жому. Реалізація цієї програми дасть можливість отримувати 10 млн м3 газу щорічно. Вартість цього інвестиційного проекту 20 млн євро. Уже розроблено проект, надходить обладнання.
• Третя програма.  Ця програма передбачає  побудову та обігрів теплиць спільно з іншими акціонерними компаніями. Вартість 1 м2 теплиць становить  300-400 євро.
В результаті реалізації таких проектів буде створене повністю безвідходне виробництво. Навколо цукрового заводу буде декілька  підприємств, які працюють самостійно, але які  частково пов’язані з цукровим заводом.


Завод справив   на нас  велике враження.
По-перше, якість сировини надзвичайно висока, цьому питанню приділяється багато уваги управлінською командою  заводу  та фермерами. На наше питання, як переробляють сировину поганої якості, була отримана чітка відповідь, що таку сировину не варто направляти в завод. Фермери під час зберігання буряків укривають їх у випадку загрози приморозків.
По-друге, повністю виключене питання про неоднорідність насіння та його фальсифікацію. Ми бачили посіви перед збиранням, де кожен рядок на погонному метрі має 6-7  практично однакових коренеплодів.
По-третє, коренеплоди ретельно очищуються в полі при навантажуванні  навантажувачем типу «ROPA», а також завод має потужне відділення   для доочищення буряків та миття коренеплодів.
По-четверте,  біля різок  акуратно виставлені підготовлені ножі. Така підготовка коренеплодів та ножів для їх зрізування дозволяють отримувати стружку високої якості, що дає можливість  вести процес екстракції в  оптимальному режимі.
По-п’яте,  високоякісний ремонт обладнання дає можливість мати на 130 діб роботи лише 24 години непередбачуваних зупинок.
Це повністю автоматизоване підприємство, яке управляється трьома операторами.
Хочеться подякувати  нашим  партнерам, які організували таку поїздку,- туристичній компанії «Happy Vacations», м. Київ та, зокрема,  керівнику відділу ділових поїздок Юлії Сидоренко та спеціалісту відділу Ніколасу Шлагтеру.
 

автор:
(2010-10-25)   

 

 

 


        тел/факс:
         +38(044) 501-04-57
         +38(044) 501-04-58

      2005 год  ОАО «НИКА» (Волоконовский сахарный завод), Белгородская область, РФ Поставка аппарата предварительной дефекации.   2007 год  Гайсинский сахарный завод, г.Гайсин, Винницкая область, Украина  1. Реконструкция   сокоочистительного отделения на производительность 6000 тонн переработки свеклы в сутки с установкой модернизированных аппара подробно...
© 2010 Украина, Киев 02002
 

Вверх