Вапногасильний апарат є горизонтальним циліндричним барабаном поз.3, що спирається бандажами поз.5. на дві пари роликоопор поз. 14. Барабан приводиться у обертання приводом, що складається з електродвигуна поз. 8, редуктора поз. 7 та зубчастої передачі поз. 6. Обпаленe вапно надходить у хвостову частину барабана через завантажувальний пристрій поз. 1, з дозуючою заслінкою поз. 2.
У завантажувальний пристрій через патрубок подаються для гасіння аміачна вода та промою.
На внутрішній поверхні барабана приварені по гвинтовій лінії лопатки поз. 4, які утворюють  чотирьох західний гвинт від місця завантаження та вивантаження. На вивантаженні барабана укріплено шість кишень для вичерпування вапняного молока. У нерухомому кожусі
поз. 9 обертається сітчастий циліндр поз. 10 має стрічки шнека поз. 11. Через сито проходить вапняне молоко в бункер і видаляється через пратрубок, а недопал за допомогою шнека виводиться в другий бункер і видаляється через патрубок. На верхній частині нерухомого кожуха поз. 9. розташована труба поз. 12 і уловлювач поз. 13 для видалення з апарату випарів, що утворюються під час гасіння вапна.
Вапногасильні апарати  АІ  та  ТМА-ІГК, призначені для гасіння вапна та отримання вапняного молока, що застосовується в процесах дефекації та сатурації.
Після гасіння вапна у вапняному газовому апараті отримане молоко крім Са (ОН)2 містить тверді домішки. Їхня кількість залежить від складу сировини та режиму випалу вапняку. Наявність у вапняному молоці твердих домішок призводить до підвищеного зносу обладнання та вимушених зупинок виробництва.