У зв’язку з реконструкцією цукрових заводів з збільшенням продуктивності розроблено документацію та освоєно випуск обладнання станції дефекосатураційного очищення дифузійного соку на продуктивність заводу 3- 6-10 тисяч тонн переробки буряків.

За умови встановлення обладнання в існуючих приміщеннях і в обмежених умовах, воно виготовляється і монтується спільно зі збірками. Такий варіант станції змонтований і впроваджений на Гайсинському цукровому заводі. Особливістю роботи станції є    наявність в апаратах   І   і ІІ сатурацій газорозподільників, обладнаних самоочисниками. Станція компактно розташована як у горизонтальній площині, так і по вертикалі. Це забезпечує короткий шлях кожного продукту при обробці та перекачуванні, що зменшує втрати сахарози від розкладання в лужному середовищі, знижує втрати тепла в навколишній простір, створює сприятливі умови для її обслуговування при експлуатації у виробничий період та під час ремонту. Станція   витримала приймальні випробування та прийнята замовником, пропрацювала без збоїв п’ять виробничих сезонів.

Станція може також розміщуватися поза основним корпусом заводу. Таке рішення було використано при реконструкції станції дефекосатураційної очистки на ВАТ «Валуйкіцукор». Реконструкція була проведена в два етапи: елементи станції дефекосатураційної очистки у складі прогресивного переддефекатора, змішувача та апарату для проведення першого ступеня основної дефекації були впроваджені в сезон 2008 року і успішно експлуатувалися протягом усього виробничого сезону; у 2009 році були встановлені та введені в експлуатацію апарати гарячої дефекації, I та II сатурацій, дефекатор перед II сатурацією та дозрівач.

Робота станції дефекосатураційної очистки повністю автоматизована. Система автоматизації оснащена найсучаснішим обладнанням всесвітньо відомих фірм – Siemens, Schneider Electric, Endress+Hauser, Inter App, Danfoss, Wika, Nivelco тощо, яке використовується для реконструкції цукрових заводів компаніями Західної Європи та прогресивними вітчизняними компаніями. Автоматизована система   здійснює контроль та регулювання основних технологічних параметрів станції дефекосатураційного очищення дифузійного соку відповідно до встановленого технологічного режиму залежно від якості буряка. Рівні соку в апаратах основної дефекації, у всіх збірниках станції очищення встановлюються та підтримуються автоматично. Температури з технологічного потоку встановлюються відповідно до технологічного режиму і підтримуються також автоматично. Система зручна та гнучка в управлінні, швидко освоюється оператором.

 

Технологічна схема дефекосатураційного очищення дифузійного соку розроблена і реалізована з урахуванням енергозберігаючих рішень щодо використання теплоносія найнижчого потенціалу – утфельних парів. У схемі використовується підігрівник на утфельних парах.

Такі повністю автоматизовані станції дефекосатураційного очищення дифузійного соку встановлені   на кількох цукрових заводах Росії та України. Зокрема, такі станції змонтовані та успішно працюють на «ССК «Ленінградський» (7000 тонн переробки буряків на добу), ВАТ «Вікор» (Новопокровський цукровий завод) (6000 тонн переробки буряків на добу), Російська Федерація, Бабино-Томахівський у Рівненській області (Україна) (3000 тонн переробки буряків на добу).