Пристрій для розвантаження вапняно-обпалювальної печі (надалі – пристрій) призначений для вапняних печей, що спираються на фундамент за допомогою металевих колон. Пристрій дозволяє плавно, в широких межах змінювати продуктивність печі за вапном, а також забезпечити рівномірний розподіл шихти по перерізу шахти печі.

У комплект пристрою входить /див. Рис. 1,рис.2/:
1. Пристрій вивантаження / готовий виріб / – 1 шт.
2.Наступний пневматичний привід типу
61М3Р125В0320SL14 «CAMOZZI»/ надалі –
пневмопривід /поз.10 – 1 шт.
3.Шибер-обмежувач, /поз.12/    – 2 шт.
4. Важіль у зборі, /поз.14,поз.22,поз.23,поз.24/- 1 шт.
5. Тяга підвісна нижня,/поз.7/з талрепом, /поз.8/- 4 шт.
6. Тяга підвісна верхня, /поз.6 – 4 шт.
7. Електронний блок управління  /поз.20 – 1 шт.
8. Паспорт пристрою    

Технічний опис

Пристрій складається  /див. Рис. 1, рис. 2/ з  призми опорної/поз. 1/ та розташованої під нею каретки /поз. 2/. Призма опорна через балки /поз. 3/ спирається  на нижню раму /поз. 4/.  Каретка/поз. 2/, має два горизонтальні майданчики /поз. 5/ закріплена на підвісах /поз. 6/  та /поз. 7/ з талрепами; / Поз. 8/ і  утримується у підвісному стані стійками  / Поз. 9/, виконаних у вигляді короба. Каретка через важіль/поз. 23/ з’єднана з пневмоприводом /поз.10/. Пневмопривід розміщений на опорі/поз. 11/, яка кріпиться до рами нижньої розвантажувального   пристрої /поз.4/.
У верхній частині опорної опори розташований розсікач /поз. 13/. Для зручності монтажу він поставляється не привареним та закріпленим на прихватках. Після встановлення пристрою розсікач приварюється до кожного колосника призми опорної/поз. 1/.
У нижній частині пристрою під кареткою/поз. 2/ до швелерів рами нижньої /поз. 4/ приварені опори /поз.15/, nbsp; які служать як опори каретки при транспортуванні, а також виконують роль страхувальних опор при пошкодженні підвісів /поз. 6 та поз. 7/.
Розвантажувальний пристрій закритий кожухом/поз. 16/ з двома лазами  / Поз. 17/. Під розвантажувальним пристроєм розміщується бункер прийому вапна /поз. 18/. Для запобігання попаданню сліпів великих розмірів бункер /поз. 18/ під обома майданчиками /поз. 5/   встановлені грати /поз.19/. Продуктивність розвантажувального пристрою регулюється за рахунок зміни швидкості руху каретки, nbsp; навіщо пневмопривід забезпечений керуючим пристроєм  / Поз. 20/.
Технічна характеристика розвантажувального пристрою

1. Продуктивність по пічному вапну – 50-150 т/добу.
2. Час подвійного перебігу каретки плавно регулюється від 0,5 до 10 хв.
3. Довжина ходу каретки – 320 мм.
4. Габаритні розміри:
Довжина – 4555 мм.
Ширина – 2580 мм.
Висота – 1524 мм.
5. Маса – 2826 кг.
Пристрій для розвантаження шахтної вапняно-обпалювальної печі дозволяє плавно, в широких межах змінювати продуктивність печі, вапна, а також забезпечує рівномірний розподіл повітря по перерізу шахти печі. Використання цього пристрою дозволить попередити втрати тепла під час короткострокових та довгострокових зупинок печі та уникнути повторного розпалювання печі після таких зупинок.