Кристалізатор вертикальний призначений для додаткової кристалізації утфелю останнього продукту шляхом штучного охолодження. Встановлюється у продуктовому відділенні цукрового заводу.
Кристалізатор являє собою апарат з вертикальним циліндричним корпусом (1), вбудованою стаціонарною трубчастою поверхнею теплообміну (2), підвісним трубовалом (3), оснащеним    лопатями (4). Привід трубувала (5) включає раму, мотор-редуктор і зубчасту передачу і встановлюється на верхній частині корпусу кристалізатора. По висоті кристалізатора лопаті, що перемішують, чергуються зі стаціонарно встановленими трубами поверхні теплообміну, з’єднаними в секції з індивідуальним підведенням теплообмінного агента (води). Трубував підвішений на хвостовику приводу. Нижня опора встановлена ​​у днищі корпусу. Для підведення/відведення утфелю, теплообмінних агентів та   пари, а також з’єднання декількох одиниць обладнання батарею, передбачені відповідні патрубки.
Принцип роботи:
З приймальної (розподільної) утфелемішалки або розвантажувального пристрою вакуум-кристалізатора безперервної дії утфель останнього продукту  надходить у змішувач “утфель-вода”, де поєднується з водою чи відтіком, а далі  надходить у верхню частину кристалізатора. Внаслідок контакту з поверхнею теплообміну при русі в кристалізаторі утфель охолоджується, параметри охолодження підтримуються згідно nbsp; технологічного регламенту Для підігріву відкристалізованого утфелю перед центрифугуванням у відповідні ділянки теплообмінної поверхні здійснюється підведення гарячого теплоносія (води).